Allerzielen, stilstaan bij het verlies van een dierbare
Geplaatst op

Allerzielen, stilstaan bij het verlies van een dierbare

BERGEN OP ZOOM – Muziek, kunst en heel veel brandende kaarsjes. Honderden Bergenaren komen zondagavond samen voor Allerzielen, stilstaan bij het verlies van een dierbare. 

Timo van de Kasteele, 26 oktober 2021 Bron: BN De Stem

Het herdenken gebeurt bij het crematorium, in de urnentuin én eerder die dag op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Mastendreef in Bergen op Zoom. Dat vormt het decor voor Allerzielen, een plek waar mensen samen of alleen kunnen stilstaan bij het verlies van een naaste.

Het herdenken is een rooms-katholieke traditie, waarvan de oorsprong teruggaat tot in de twaalfde eeuw. Dat gebeurt de dag na Allerheiligen, officieel dus 2 november. Maar in Bergen op Zoom twee dagen eerder. Hoewel een katholieke traditie, is de herdenkingsbijeenkomst voor iedereen bedoeld.

Niet voor niets is het thema van dit jaar ‘Aandacht voor elkaar’. Het doel erachter is dat mensen die avond even stilstaan bij het leven, zegt woordvoerder Wilma Franken. ,,Daar draait Allerzielen om, samen het verdriet delen. Mooi dat we dat nu weer met elkaar kunnen doen.” Vorig jaar was er geen openbare activiteit vanwege corona.

Het herdenken begint zondagavond om 17.30 uur met een bijeenkomst in de aula van het crematorium. Om 18.00 uur gaat de belevingsroute in de sfeervol uitgelichte urnentuin van het crematorium van start en kunnen bezoekers tot half acht een ronde maken.

Deelnemers kunnen onderweg op diverse plekken stilstaan bij het verlies van een dierbare. ,,Ieder doet dat op zijn of haar eigen manier”, zegt Franken. ,,Voor de een is dat luisteren naar muziek, de ander loopt een labyrint of laat een waxinelichtje drijven in de vijver.

Een van de lokale artiesten die avond is Flip de Nijs. Hij speelt anderhalf uur liedjes op zijn gitaar. Na afloop van de bijeenkomst is er voor alle deelnemers koffie, thee of soep.