Ook Roosendaal krijgt een Stiltemonument voor te vroeg gestorven kinderen.
Geplaatst op

Ook Roosendaal krijgt een Stiltemonument voor te vroeg gestorven kinderen

Ook Roosendaal heeft zijn stiltemonument: een plek om te vroeg gestorven kindjes te herdenken

ROOSENDAAL – Iets later dan gepland heeft ook crematorium Zegestede in Roosendaal nu een zogeheten stiltemonument: een plek voor rust, troost, rouwverwerking en inspiratie voor iedereen die te maken heeft met het verlies van een te vroeg gestorven kindje. Dat wordt volgende week sober en in besloten kring geopend.

Coen Hagenaars 18-05-21, 15:00 Bron: BN DeStem

Het Roosendaalse monument lijkt in veel opzichten op het eerste stiltemonument dat Stichting Stiltemonumenten in 2019 bij crematorium Zoomstede in Bergen op Zoom opende: een overdekt zitje waar kaarsjes aangestoken kunnen worden voor overleden kindjes. Of bloemen kunnen worden gelegd. Voorzien van kunstwerken.

Kleine verschillen

Toch verschilt het Roosendaalse monument wel iets van dat van de buurgemeente. De ruimte – ontworpen door Vlinderijnes Design & Storytelling en Custom Parts Meedendorp – ziet er uit als een gezicht. Ook van bovenaf is een gezichtje zichtbaar door het transparante dak. Dat is verder afgewerkt met sterretjes. Op een apart bord komt een gedicht van Roosendaler Huub Klaassen te staan, dat hij speciaal voor het monument schreef. Daarnaast komt in het monument – net als in Bergen op Zoom – een kunstwerk van Josephine Wall te staan.

Langgekoesterde wens

Deze monumenten zijn een langgekoesterde wens van de Bravis ziekenhuizen in beide steden. Om die te realiseren werd een paar jaar geleden de Stichting Stiltemonumenten opgericht.

Die ging vervolgens op zoek naar sponsoren: Bravis Ziekenhuis, Monuta Helpt, DRV Accountants & Adviseurs, SCB Zoom- en Zegestede, gemeente Roosendaal en de Congregatie zusters Franciscanessen van Mariadal in Roosendaal dragen hier aan bij. Aanvankelijk hoopte de stichting het monument eind 2019 al willen openen, maar onder andere de coronacrisis zorgde voor vertraging.

Opening

Het monument op Zegestede komt aan het eind van de wandellaan van de urnentuin te staan. De opening staat gepland voor volgende week vrijdag, voor het Weekend van de Begraafplaats.