Pix4profs/Iman Fase

Sprookjesachtig verlichte Mastendreef
Geplaatst op

Sprookjesachtig verlichte Mastendreef

Allerzielen: ‘Triest weer op een trieste dag’

BERGEN OP ZOOM – De begraafplaats aan de Mastendreef was gisteravond sprookjesachtig verlicht met kaarsjes, lampjes en fakkels. Voor de aanwezigen was de belevingswandeling tijdens Allerzielen een momentje om stil te staan en te herdenken.

Om half zes komt de regen met bakken uit de hemel. ,,Toepasselijk”, vindt een van de aanwezigen. ,,Triest weer op een trieste dag.” De bijeenkomst begint in de aula met muziek en gedichten. Het thema is ‘aandacht voor elkaar’.

De zang is van het koor Menora onder leiding van Renate van Loon met op piano Jack Nuijten. Ruud Sleegers vertelt er over zijn vrouw Helen Boekema, die vorig jaar op 55-jarige leeftijd overleed aan kanker. ,,Een prachtvrouw en een krachtige vrouw, die haar ziekte niet alleen als negatief ervoer, maar zelfs tijdens haar ziekte de mooie momenten zag.” Zoon Enrique Sleegers speelt daarna op de piano.

(tekst gaat verder onder de foto)

Na de bijeenkomst worden de aanwezigen naar buiten begeleid, waar met fakkels een route is aangegeven door de urnentuin.

Na de bijeenkomst worden de aanwezigen naar buiten begeleid, waar met fakkels een route is aangegeven door de urnentuin. © Pix4profs/Iman Fase

Na de bijeenkomst worden de aanwezigen naar buiten begeleid, waar met fakkels een route is aangegeven door de urnentuin. Bij de diverse kraampjes is gelegenheid om een kaarsje aan te steken, een briefje op te hangen of naar muziek te luisteren.

,,Het is toch een momentje om even stil te staan bij de mensen die je verloren bent”, zegt Eileen van der Zande. ,,Anders gaat het leven maar door en door. Het haalt je verdriet weer terug, maar aan de andere kant komen ook mooie herinneringen op zo’n moment weer boven.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Mevrouw Franken plaats bloemen bij het graf van haar 14 jaar geleden overleden man.

Mevrouw Franken plaats bloemen bij het graf van haar 14 jaar geleden overleden man. © Pix4profs/Iman Fase

Christian en Evalien van de Kasteele komen regelmatig op de begraafplaats. ,,Onze ouders liggen hier”, zegt Christian. ,,Dus fietsen we regelmatig langs om even een bloemetje te leggen.

Evaliens moeder is vlak bij de urnenmuur uitgestrooid. ,,Waar die van mij precies liggen kan ik niet meer aanwijzen. Ze lagen bij een berkenboom, maar die is weggehaald.” Ze komen jaarlijks naar de bijeenkomst voor Allerzielen. ,,Het geeft toch een beetje troost.”

Een momentje om even stil te staan bij de mensen die je verloren bent © Pix4profs/Iman Fase

Een momentje om even stil te staan bij de mensen die je verloren bent.

Pix4profs/Iman Fase© Pix4profs/Iman Fase

Pix4profs/Iman Fase© Pix4profs/Iman Fase